Vi hjälper dig hitta bäst långivare för dina behov

wordpress review theme wordpress affiliate theme review theme affiliate theme wordpress review themes wordpress affiliate themes review themes affiliate themes

Nya regler kring smslån

Paniken i samhället ökar i takt med att smslåneföretagen ökar i antal. När de började komma på marknaden omkring 2006 så fanns det endast tre stycken. Nu har det skett en explosion och det finns ca 40 olika smslåneföretag att välja mellan. Det pratas och skrivs mycket om att regler kring smslån måste ändras. Orsaken är att många hamnar hos kronofogden och det blir en kostnad för samhället. Problemet är att unga inte kan betala tillbaka. Kanske är inte det enbart smslångivarnas skuld utan också samhället,skola och föräldrar som inte lär barn vikten av att ha koll på sina ekonomi. Många människor vill tjäna pengar och en del går det utanför ramarna. Samhället tar ansvar när regler stramas åt runt kreditgivarna. Men det räcker ju inte – samhället kan inte göra allt. Många lärare har inte kunskap eller vågar inte undervisa i privatekonomi och absolut inte i nationalekonomi – det leder till att unga saknar ekonomiska begrepp och får en chock när lånet till lägenheten inte beviljas p g a en betalningsanmärkning. Det finns dock skolor som använder tvprogrammet Lyxfällan som inspiration till att lära sig om privatekonomi – vilket är mycket bra. Hela sanningen kommer väl inte fram – men delar. Och det är gott nog.

Nya regler runt smslån

Långivarna får inte längre kalla det för snabblån eftersom man inte ska ha möjlighet att snabbt få lånet. Låneföretagen får inte låna ut pengar efter 15 minuter utan det måste ta i alla fall några timmar.

Numera måste även låntagare i ansökan ange hur hushållets ekonomi ser ut.

Från och med 1 jan 2011 har du som konsument ångerrätt på 14 dagar. Konsumenten har då 30 dagar på sig att betala tillbaka det som hen har lånat plus räntan för de dagar som du haft tillgång till lånet.

Det är också lag på att långivaren måste ta en kreditprövning på på låntagaren. Orsaken är att undvika att människor hamnar i skuldfällor. Ett företag som blev varnat av konsumentverket för att ha slappa krediprövningsregler var Ferratum. De har nu skräpt sin kreditkontroll och följer konsumentverkets regler.

För att du som konsument ska förstå kostnaderna av ett smslån, måste långivaren ange den effektiva räntan innan ett avtal ingås.

Till syvens och sist så är det Du som konsument som har ansvaret för din ekonomi. Du vet om du har råd att ta ett lån eller inte.

Write a review

wordpress review theme wordpress affiliate theme review theme affiliate theme wordpress review themes wordpress affiliate themes review themes affiliate themes